Tips - Mijn Kromsnavels

Mijn Kromsnavels
...Geachte bezoeker, i.v.m. de gevolgen van een hersenbloeding, kunnen wij helaas niet meer uw Agaporniden opvangen. Wij hopen op uw begrip...........
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Steeds vaker worden er bij mij vogels aangeschaft om tam te maken, dat dit niet vanzelf gaat is logisch, een eerste vereiste is zeer veel geduld. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat iedere vogel tam te maken is, zijn de onderstaande kromsnavels het meest gewild.

Agapornis Roseicollis, Agapornis Personata, Agapornis Fisherie,Grasparkiet (kleine), Valkparkiet, Kakariki, Catharinaparkiet, Citroenparkiet, Bonte Boertje, Grijze Roodstaart, Kakatoe en de Ara.

Vanaf welke leeftijd tam maken?
Het tam maken van een vogel begint in feite al nadat deze een paar weken oud zijn. Dit gebeurt dan met name bij de kweker die door regelmatig de vogel uit het nest in de hand te nemen, de vogel in kwestie op deze wijze al jong laat wennen aan die grote mensen handen. Dit doe ikzelf dagelijks tijdens de controle van de diverse nesten. Dit gebeurt steeds op ongeveer hetzelfde tijdstip, zodat ook hier aan gewend wordt. (zowel door de jongen als de oudervogels)
Als de vogel eenmaal de leeftijd heeft bereikt dat hij/zij het nest verlaat en zelfstandig eet (ongeveer 6 weken) is het tijd om de vogel apart te gaan zetten, en de volledige aandacht van zijn "
trainer" te ontvangen. Zorg dus dat er op dat moment ook een geschikte ruime kooi beschikbaar is. Wilt u jongere vogels, dan bent u bij mij niet op het juiste adres, zoals ik elders op deze site (vraag & aanbod) al heb aangegeven.

Het tam maken van de vogel
Nu begint het echte werk namelijk het tam maken van de vogel. Zoals eerder aangeven vergt dit veel geduld van u als trainer, en veel aandacht voor de vogel.

1. Leer de vogel rustig aan uw handen te wennen als deze nog in de kooi zit, vermijd hierbij onverwachte bewegingen, waardoor de vogel kan schrikken en zo juist angstig voor uw handen wordt.
Steek uw hand (langzaam) in de kooi en houd deze stil. Dwing de vogel niet om op uw hand te gaan zitten en probeer hem niet te vangen, want dit zal ook averechts gaan werken. Spreek intussen rustig tegen de vogel en noem zijn/haar naam regelmatig. Begin met korte sessies van enkele minuten en bouw dit wekelijks uit. Het stilhouden van uw hand zal de nieuwsgierigheid van de vogel opwekken, en op den duur zal hij/zij dichterbij proberen te komen. En na verloop van tijd zelfs op uw hand komen zitten.

2. Vervolg stap 1, maar plaats nu enkele (3 tot 5) zaden (bv zonnepitten) in uw handpalm, en blijf op dezelfde wijze tegen de vogel praten. Probeer dit ritueel zoveel mogelijk op vaste tijden te herhalen, zodat ook hier weer een gewenning voor ontstaat. Op den duur zal de vogel van de zaden gaan eten. Zorg ervoor dat de gegeven zaden niet in zijn dagelijkse portie voer zitten, zodat ze ook als een afwisseling (en lekkernij) worden gezien. Als de vogel op den duur meteen naar de zaden gaat, en deze zonder angst uit uw handpalm eet, gaan we weer een stapje verder.

3. Houd nu een zonnepit tussen duim en wijsvinger en steek uw hand weer langzaam in de kooi. Blijf zoals in stap 1 spreken tegen de vogel. Als de vogel nu (na eninge aarzeling) de zaden uit uw vingers pakt is het vertrouwen voor u aanwezig. Herhaal dit zolang u denkt dat dit nodig is, hoe vlotter de vogel de zaden uit uw vingers neemt, des te groter het vertrouwen. Wissel dit ritueel af met bijvoorbeeld stukjes trosgierst of appel, wat ze ook als een welkome lekkernij beschouwen.

4. Op den duur zal de vogel op uw hand komen zitten, en is het moment aangebroken om uw hand langzaam uit de kooi te halen, terwijl de vogel hier rustig op blijft zitten. Is uw hand eenmaal buiten de kooi dan bestaat de kans dat de vogel toch het luchtruim verkiest, en zal door de kamer gaan rondvliegen. Daarom is het niet onbelangrijk om ervoor te zorgen dat er minimaal vitrage voor de ramen hangt, en de deuren van desbetreffende ruimte gesloten zijn alvorens u dit gaat proberen. Zijn de ramen niet afgeschermd dan zou de vogel kunnen denken dat het mogelijk is om daar door te vliegen, waarna deze met hoge snelheid tegen het raam vliegt, met alle gevolgen van dien, en in het ergste geval dit ook niet zal overleven. Als uw vogel ervoor kiest om te gaan vliegen, laat dit dan ook toe, en probeer de vogel niet te vangen, maar laat hem/haar eerst aan deze "nieuwe" omgeving wennen. Probeer vervolgens weer met zaden in de handpalm, en gestrekte arm de vogel met uw stem te lokken. Indien nodig gaat u langzaam naar de plaats toe waar de vogel op dat moment zich bevind. Het vangen van de vogels schept weer angst, en al uw werk en tijd wat u tot dit moment in de vogel hebt gestoken gaat verloren en u zal weer opnieuw het vertrouwen moeten winnen. Mocht de vogel na zijn/haar vliegavontuur uiteindelijk toch weer naar u toe zijn gekomen, zet hem/haar dan weer rustig in zijn/haar kooi, en herhaal deze stap weer regelmatig op gezette tijden. U zult op den duur merken dat de vogel zelf zijn kooi opzoekt, en als u dan ook nog zorgt dat er in de kooi weer een beloning ligt (zonnepitten, trosgierst, appel), dan zal hij/zij ook vrij snel de kooi uit zichzelf weer ingaan, waarna u het kooitje alleen maar hoeft te sluiten.

5. Nu is het zover dat u gedurende uw aanwezigheid in dezelfde ruimte als waar de kooi zich bevindt, het deurtje van de kooi kunt open zetten. Verder doet u niets. Na enige tijd zal de vogel zijn kooi verlaten, en ook weer terug ingaan. Dit kunt u weer stimuleren door de beloning in de kooi te plaatsen tijdens de afwezigheid van de vogel.

6. We kunnen nu nog een stapje verder te gaan door de vogel mee te nemen naar andere ruimtes in uw woning, zorg dan ook in dat geval voor afgeschermde ramen en sluit de deuren van de overige ruimtes waar de vogel op dat moment (nog) niet mag komen. Het meenemen doet u niet met de vogel in de hand, maar u loopt naar de andere ruimte bv keuken en blijft daarbij de vogel roepen, op den duur zal hij/zij uw stemgeluid volgen en zo in de andere ruimte terechtkomen, laat ook hier de vogel eerst de ruimte verkennen, en lok hem/haar op dezelfde wijze weer terug naar de kamer waar de kooi staat. En ook hier geld, regelmatig herhalen voor het beste resultaat. In sommige gevallen zit de vogel reeds op uw hoofd/schouder en zal dan ook op deze wijze gebruik van u maken als zijnde menselijke taxi.

7. Laat uw vogel niet los, als u niet aanwezig bent. Zo dat u niet thuis komt en de vogel rakelings langs u naar buiten vliegt, of dat deze kwijt is omdat u niet weet in welke ruimte hij/zij zich bevind en misschien achter bv een kast o.i.d. is terecht gekomen. Voorkom STRESS. Het is niet verkeerd om de vogel iets van speelgoed in zijn kooi te geven voor tijdens uw afwezigheid, echter belletjes en spiegeltjes zijn af te raden i.v.m. de agressie die men hierbij kan ontwikkelen.

8. Als laatste wil ik u nog op het volgende wijzen: Zet geen pannen zonder deksel op uw fornuis waar de vogel in kan vallen. Beter is nog om tijdens het koken de vogel geen gelegenheid te geven deze te betreden. Denk aan de afgesloten ramen en deuren. Een vogel kan zeer eenkennig zijn, het is dan ook niet vreemd dat de vogel alles voor u doet en andere gezinsleden juist uit de weggaat, of zelfs aanvliegt. Heeft u andere huisdieren (hond, kat, konijn etc.) laat deze dan ook aan de vogel wennen en omgekeerd neem hierbij wel de nodige voorzichtigheid in acht.

Samenvatting:
Het tam maken van een vogel is niet moeilijk maar vergt tijd en geduld, door te belonen bij goed gedrag en veel praten, zullen de dingen die u uw vogel wilt aanleren vlotter verlopen.
Net zoals bij bv hondentraining , beloon je het goede gedrag, en negeer je het slechte. Ook de vogel zal op den duur begrijpen wat er van hem/haar wordt verwacht. Straffen is uit den boze.
Je kunt een vogel vele dingen leren, vele voorbeelden hiervan kunt u via youtube vinden. Heeft u bij mij een vogel aangeschaft, en heeft u deze iets geleerd, dan zou ik daar graag een foto / filmpje van op mijn site plaatsen.

Succes.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu