Agapornis Roseicollis - Mijn Kromsnavels

Mijn Kromsnavels
...Geachte bezoeker, i.v.m. de gevolgen van een hersenbloeding, kunnen wij helaas niet meer uw Agaporniden opvangen. Wij hopen op uw begrip...........
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hieronder wat losse feiten. betreffende de kweek met de Agapornis Roseicollis, voor de specifieke gegevens verwijs ik u naar de pagina Agaporniden.

De roseicollis  is voor de beginnende kweker een uitstekende vogel om mee te starten. Dit geldt overigens ook voor de Personata en Fisherie. Als men serieus met deze vogels wil gaan kweken is het aan te raden, of eigenlijk noodzakelijk, hier een goede kweekadministratie voor bij te houden. Zodat u alle belangrijke gegevens van de oudervogels en hun nakomelingen ten alle tijden erop kunt na slaan. Hier zijn diverse software pakketen voor verkrijgbaar, zelf gebruik ik het programma ZooEasy. Ook kunt u dit natuurlijk gewoon in een schriftje bijhouden, maar digitaal is gewoonweg overzichtelijker.

Als u uw kweekkoppel heeft samen gevormd, is het van belang om dit koppel een goede nestgelegenheid te bieden en materialen waarmee men het nest kan bekleden.  De voorkeur van de Roseicollis gaat uit naar wilgentakken. De pop stroopt de bast van de takken af en steekt deze smalle reepjes tussen haar vleugels om zo in de nestkast dit te kunnen verwerken tot een nest. De man werkt hier nagenoeg niet aan mee. Ziet u beide vogels met het nestmateriaal tussen de vleugels, dan heeft u waarschijnlijk 2 Poppen bij elkaar gezet.

Als de eerste eieren zijn gelegd, zal de Pop deze vanaf het 2de ei gaan bebroeden, totdat de eieren zullen uitkomen. Omdat de eieren om de dag gelegd worden, zullen ze ook om de dag uitkomen, zodat een legsel van bv 5 eieren, er ook weer 10 dagen overdoet om volledig uit te komen, indien de eieren bevrucht zijn natuurlijk. Hierdoor ontstaat er ook leeftijdverschil tussen de jongen, en het moment van ringen en uitvliegen liggen dan ook weer een paar dagen uit elkaar. RECHTS: 3 uitgekomen jongen van de 8 gelegde eieren, de ouders ziet u in de inzet.

Het legsel van 8 eieren is niet vreemd, maar het ging hier om een onervaren koppel, waardoor er uiteindelijk maar 3 waren uitgekomen, de overige eieren bleken onbevrucht te zijn. Later heeft ditzelfde koppel nog een nestje gehad met 5 eieren, welke ook allemaal zijn uitgekomen. LINKS: De volledig beverderde jongen op de leeftijd van ongeveer 4 maanden. De zwarte kleur van de snavel verdwijnt al binnen enkele weken na het uitvliegen. Bij de Lutino, is deze zwarte kleur niet aanwezig. Hoe zwarter de snavel des te jonger de vogel. Let hierop bij de aanschaf van uw "jonge" vogel. Het geslacht van deze vogels is onbekend.

RECHTS: UIt een ander koppel zijn deze 3 jongen geboren. 2x een Lutino en 1x een Aqua, waarbij duidelijk de zwarte snavel is te zien bij de Aqua, en totaal niet bij de Lutino's terwijl deze alle zo'n 40 dagen oud zijn. Bij de foto bovenaan deze pagina ziet u een vergroting van de Aqua, waarbij heel lichtjes de orange baan is te zien net boven de ogen. Deze zal pas na zo'n 9 maanden volledig doorgekleurd zijn.
Zo ook het nu nog fletse (roze) masker bij de Lutino's, dit zal uiteindelijk fel rood gekleurd zijn. In de loop der jaren zijn er vele kleurmutaties ontstaan, maar de wildkleur (groen) heeft nog steeds mijn voorkeur.

Uiteraard is de voeding van de vogels ook een punt om bij stil te staan, zowel tijdens de broedperiode als daarbuiten, dient u uw vogel te voorzien van een rijk gevuld zadenmengsel, wat u in de betere dierenspeciaalzaken kunt verkrijgen. Dit aangevuld met eivoer, fruit, sepia en grit/maagkiezel. En uiteraard mag u het dagelijkse schone drinkwater niet vergeten. Kunnen uw vogels de drinkgelegenheid ook als badgelegenheid gebruiken (wat ze geheid zullen proberen), dan zal u meerdere malen per dag dit moeten verschonen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu