Ringen - Mijn Kromsnavels

Mijn Kromsnavels
...Geachte bezoeker, i.v.m. de gevolgen van een hersenbloeding, kunnen wij helaas niet meer uw Agaporniden opvangen. Wij hopen op uw begrip...........
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Ringen:
Indien u met uw vogels wilt deelnemen aan tentoonstellingen, dienen deze te zijn voorzien van een vaste voetring. Deze kunt u via uw plaatselijke vereniging bestellen bij de bond waar uw vereniging bij is aangesloten. Ieder kweekjaar heeft de ring een andere
RAL kleurcode die zich steeds om de 6 jaar herhaald. (zie onderstaande tabel). Zo kan men aan de kleurcode al zien uit welk jaar de vogel stamt. De Catharina-, Citroen-, en Aymaraparkiet, mogen maximaal 3 jaar meespelen bij een tentoonstelling. De ringmaat (diameter) voor de Caharinaparkiet is 4,5 tot 5 mm, (afhankelijk van de grootte van de vogels) en voor de Citroen-, en Aymaraparkiet is dit 4,3 mm.

Als de jongen vogels ongeveer 8  tot 10 dagen oud zijn, dan is het tijd om deze van vaste voetringen te voorzien. Dit doet men bij kromsnavels als volgt.:

 

1. Vouw de twee achterse teentjes goed naar achteren, langs het pootje, en schuif de ring over de twee voorste gestrekte teentjes. Als u rechtshandig bent houd u de vogel in uw linkerhandpalm vast met het pootje tussen tuim en wijsvinger, bent u linkshandig dan doet u dit met uw rechterhand.. Eventueel bevochtigen van het pootje met speeksel vergemakkelijkt het aanbrengen van het ringetje. Ook kan men bv een olieachtige substantie gebruiken als glijmiddel, maar maak de pootjes dan daarna ook weer goed vetvrij, zodat zandkorrels niet blijven plakken, en irritatie tussen ring en pootje kunnen veroorzaken.

2. Haal met een klein stokje (cocktailprikkertje) de achterste tentjes door de ring, doe dit met beleid, en houd daarbij de ring goed vast.

3. Schuif nu het ringetje door tot onder het gewricht. Mocht het ringetje hierna gemakkelijk weer van het pootje afschuiven, zult u het 1 a 2 dagen later opnieuw moeten proberen. Bent u te laat, laat dan de vogel ongeringd, zodat u deze niet onnodig beschadigd. Vergeet niet de gegevens op de ring en fysieke eigenschappen te vermelden in uw kweekadministratie. (zoals; kweeknummer, volgnummer, kweekjaar, geboortedatum, ringdatum, kleur, ringgegevens van vader, en moeder)

Ringkleur per kweekjaar:
* in 2022 verandert deze Ral kleur in BRUIN (nummer nog niet bekend)

2021
2027

2022*
2028*

2023
2029

2024
2030

2025
2031

2026
2032

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu