Agapornis Fisherie - Mijn Kromsnavels

Mijn Kromsnavels
...Geachte bezoeker, i.v.m. de gevolgen van een hersenbloeding, kunnen wij helaas niet meer uw Agaporniden opvangen. Wij hopen op uw begrip...........
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De Fisherie is naast de Roseicollis een van de meest gewilde vogels bij de kwekers. Het leefgebied van de Fisherie is ten noorden van Tanzania, waar ze in kleine groepjes leven in de droge gebieden en zich hoofdzakelijk voeden met (gras)zaden. Voor de specifieke eigenschappen verwijs ik u naar de pagina Agaporniden elders op deze site. De Fisherie is een van de 4 oogring soorten waar ook de Personata, de Nigrigenis en de Lilianae toe behoren binnen de 9 soorten die de Agaporniden familie telt. De nestgelegenheden en hun gedrag tijdens de broedperiode zijn nagenoeg gelijk aan die van de Personata. Voor een goede en overzichtelijke kweek is het ook bij de Fisherie raadzaam om koppelsgewijs in kweekkooien te kweken.

Ook hier wederom het feit, dat er door jaren selectief kweken diverse kleurmutaties zijn onstaan, maar de wildkleur (foto) toch mijn persoonlijke voorkeur heeft.

Bij de 3 soorten die ik bezit en de Nigrigenis en de Lilianae, zijn er geen uiterlijke verschillen waarneembaar tussen de Man en Pop. De meest gebruikte methode om het geslacht te bepalen is de bekkentest, waarbij men bij een volwassen broedrijpe Pop een vinger tussen de opening in de bekken kan leggen, bij de Man is de opening kleiner. Het gedrag bestuderen is ook een manier, maar soms gedraagt een Pop zich als Man en omgekeerd. Zelfs de meest ervaren kwekers maken nog wel eens een vergissing bij de geslachtsbepaling. Een andere manier om onderscheid te maken volgens sommige kwekers is de stand van de poten. Bij een Pop zouden deze verder uit elkaar staan dan bij de Man. De enige methode om het geslacht met 99,9% zekerheid te bepalen is dan de DNA test, welke met bloed en/ofveer monsters tot stand wordt gebracht. Hier kunt u bij diverse instanties voor terecht.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu