Chinese Dwergkwartel - Mijn Kromsnavels

Mijn Kromsnavels
...Geachte bezoeker, i.v.m. de gevolgen van een hersenbloeding, kunnen wij helaas niet meer uw Agaporniden opvangen. Wij hopen op uw begrip...........
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Overige

Hieronder ziet u enkele van de soorten die ik op dit moment ook bezit (of ooit heb gehad), maar niet specifiek voor de kweek of tentoonstellingen. Deze soorten zijn i.v.m. de vogelopvang hier terecht gekomen, of zijn door mijn gezin/vrienden aan mij cadeau gegeven. En zijn dan ook niet te koop.

Chinese Dwergkwartel:
Behalve de kromsnavelsoorten welke elders op deze website zijn beschreven, lopen er ook enkele
Chinese dwergkwarteltjes rond in mijn volières tussen de kromsnavels wat zeer goed samen gaat. De Chinese dwergkwartel is een hoenderachtige vogel uit de familie van de fazanten, met als oorspronkelijke woongebied Zuidoost-Azië en Australië.

Met de afmetingen van slechts 11 tot 15 cm is dit een van de kleinste hoenderachtige vogels. Het geslachtsonderscheid is duidelijk te zien, het haantje (zie rechtsboven) heeft een opvallende zwart-wittekening op de keel en een blauwgrijze borst en buik. In de loop der jaren zijn er ook al diverse mutaties gekweekt. Het is een vitaal en actief vogeltje, dat vrijwel continu bezig is om op de grond zijn kostje bij elkaar te scharrelen. De haantjes zijn sterk territoriaal ingesteld. Daarom is het niet aan te bevelen om meerdere haantjes bij elkaar te zetten, volgens de meeste kwartelkwekers kun je het beste 1 haantje met meerdere hennetjes samen houden in 1 volière.

Mijn Kromsnavels zijn per soort gescheiden, en zodoende heb ik meerdere haantjes met ieder 2 tot 3 hennetjes gescheiden van elkaar zitten, wat op zich redelijk goed gaat. De hennetjes leggen op een beschutte plaats (bijvoorbeeld onder een struik / schuin geplaatste dakpan) in een kuiltje een  6 tot 10-tal kleurige eitjes, die in 16 tot 18 dagen uitgebroed worden.
De eitjes kunnen per hennetje van kleur verschillen, zo heb ik zelf hennetjes die lichtgroene en andere die donker bruine eitjes leggen.
De jonge kwartels zijn nestvlieders, dat wil zeggen, dat ze direct rond kunnen lopen en zelf kunnen eten en drinken. De onooglijk kleine kuikentjes (zo klein dat ze in 1 cm diep water verdrinken) zullen dus vrijwel dadelijk na het uitkomen, met de moeder mee scharrelen.
Het haantje blijft in de buurt van zijn gezin en houdt pottenkijkers op veilige afstand.
Wanneer het haantje agressief gedrag naar het hennetje of de jongen vertoont kan hij beter apart worden gezet.

De kwartel is een mooie aanvulling in de meeste volières, waar ze o.a. de gemorste zaden van de andere volière bewoners zullen oppikken. I.v.m. de geringe grootte van de kuikens is het aan te bevelen deze in een afgeschermde ruimte onder te brengen gedurende de eerste weken, waarbij ze niet door de gaas naar buiten kunnen lopen. Of de volière meteen aan te passen op het eventueel verwachte positieve broedresultaat van de kwartelouders. Bij de jongen is na ongeveer 3 weken het verschil tussen haantjes en hennen al goed te zien, na 8 weken zijn de jongen volwassen. Chinese dwergkwartels zijn winterhard. Dit geldt alleen als de volière overdekt is en ze kunnen schuilen tegen regen en wind. Het is dus geen probleem om de vogels het hele jaar buiten te houden.

De voeding bestaat uit o.a. tropisch zaad, ei voer en levend voer zoals bv
Buffalo- en Meelwormen.
En uiteraard vers drinkwater, dit in een ondiep schaaltje eventueel gevuld met wat knikkers of kiezelstenen, om het verdrinken van de kuikens te voorkomen, de kuikens zullen op de stenen / knikkers gaan staan en het water hier tussen drinken. Ook groenvoer, zoals een blaadje sla of andijvie eten ze graag. Ook niet onbelangrijk is het om regelmatig een kleine hoeveelheid vogelgrit of maagkiezel aan te bieden. Dit hebben ze nodig om de spijsvertering te bevorderen. Chinese dwergkwartels nemen ook graag een zandbad. Als u geen zand in de volière heeft kunt u bijvoorbeeld een schaal met los zand op een zonnige plaats in de volière zetten.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu