Hoofdmenu:
De Catharinaparkiet (Wildkleur) is een 17 cm grote vogel, die op het voorhoofd, de wangen en aan de onderzijde lichter groen is. Aan de bovenzijde vanaf de bovenschedel tot aan de staart is elke veer uitgerust met een zwarte zoom, welke uiteindelijk de specifieke zwarte streeptekening laten zien, Dit geld ook voor de flanken. De stuit- en onderveren hebben een zwarte veertop. De Catharinaparkiet heeft donkere ogen welke zijn omringd, door een smalle onbevederde grijswitte oogring. De vogels hebben een hoornkleurige snavel met een donkere punt, de poten zijn vleeskleurig met hoornkleurige tot zwarte nagels.
Geslachtskenmerken: De man heeft meer zwart (ongeveer 2 cm) aan het eind van de middelste staartveren, bij de Pop is dit zwart minimaal tot helemaal niet aanwezig.
Broedeigenschappen:
Legsel: 2 tot 8 eieren.
Broedtijd: ongeveer 24 dagen.
Ringen tussen de 12de en 14de dag met ringen van 5mm. Na zo'n 45 dagen kunnen de jongen van de ouders gescheiden worden.
Het Broedblok: Er zijn op de markt zowel horizontale als verticale broedblokken te verkrijgen, welke beide geschikt zijn voor het kweken met deze vogels. Het nadeel van een verticale uitvoering is, dat de vogels bij het betreden van het blok, op de eieren springen, waardoor deze kunnen beschadigen. Bij horizontale broedblokken is dit niet aan de orde, omdat dan de vogels als het ware het blok inlopen. U kunt een standaardblok gemakkelijk zelf maken. U gebruikt daarvoor bv 18mm dik multiplex. De afmetingen zijn 30x20x20 cm, het invlieggat van 55mm.
Als nestmateriaal gebruik ik een laagje vochtig gemaakte houtkrullen, met daarop een droog laagje krullen. De natte laag wordt eerst goed aangedrukt in het blok, voordat de droge laag er overheen wordt gelegd. Middels het aanwezige luikje aan de bovenzijde van het blok controleer ik tijdens de broedperiode regelmatig het nest op veranderingen. Tijdens de broedperiode wordt het dagelijkse zaadmengsel uitgebreid met eivoer. Daarnaast krijgen de vogels regelmatig fruit, en natuurlijk dagelijks vers water, soms meerdere keren per dag,
Dit omdat de Catharina's het drinkwater ook gebruiken als badwater, waardoor dit snel vervuilt.
Mutaties: Inmiddels zijn er al vele kleurmutaties van de Catharinaparkieten bekend. Op de website van de Catharinaparkieten Studie Groep, waar bij ik ook in het bestuur zat, zijn duidelijke beschrijvingen te vinden van deze mutaties. Alleen ik weet niet in hoeverre deze actueel zijn, omdat sinds mijn vertrek dit (nog) niet is ge-updated, en uiteindelijk niet meer actief blijkt te zijn, wat op zich jammer is gezien de tijd dat hier in is gestoken, en waar vele bezoekers in het verleden dankbaar gebruik van hebben gemaakt.
De Catharinaparkiet is ook voor de beginnende kweker een zeer geschikt vogeltje met een rustig (grappig) karakter.